martes, enero 30, 2007

LA IMMIGRACIÓ


A Espanya, la població immigrant ascendeix a més d'un milió de persones. La xifra de la immigració il·legal oscil·la entre els 100.000, segons la CEAR, i els més de 400.000 de Comissions Obreres.

Els motius relacionats amb la immigració que procedeix del Senegal, Gàmbia, Guinea Bissau... són bàsicament la falta de perspectiva de futur i de treball en els seus pobles davant l'enfonsament de l'activitat agrícola -propiciada per exemple pels baixos preus imposats per Europa en el cultiu del cacauet- i les enormes dificultats que tenen les famílies per a sortir endavant.

Les ONGs canàries parlen de la gravetat de l'emigració en cayucos, aportant xifres com els aproximadament 6.000 morts ocorreguts en l'últim any. Solament en un dia han pogut arribar a Canàries fins a mig miler d'immigrants. En cinc mesos han arribat ja a les illes 6.900 persones de forma il·legal, més que durant tot l'any 2005, que van ser 4.751.

Malgrat la impressió que causen les fotos de morts en alta mar arrossegats a les platges de Canàries que mostren els mitjans de comunicació, milers de joves senegalesos continuen reafirmant la seva voluntat que es resumeix en aquesta dita popular en la seva llengua natal (wolof) que repeteixen de forma contínua: « Barça o barsax » (Barcelona o la mort ).

La immigració que arriba des de Senegal respon més a una lògica de les cooperatives que a una estructura mafiosa. Les investigacions realitzades per la Guàrdia Civil han desvetllat que organitzar el viatge en un cayuco des de la costa senegalesa fins a les Illes Canàries costa uns 10 milions de francs senegaleses, és a dir, un 15.000 euros al canvi, que els immigrants subsaharians que han de viatjar en aquesta fràgil embarcació sufraguen entre tots. "Amb aquests 15.000 euros, els immigrants compren l'embarcació, el motor, la gasolina, el GPS o la brúixola, el menjar i els caps", explica un comandament de la Guàrdia Civil en Los Cristianos, la localitat de Tenerife on arriben més cayucos.

Les travessies duren entre 8 i 10 dies des que els cayucos surten de la costa senegalesa fins que arriben a les platges canàries. En uns casos, part de la ruta es fa vorejant la costa, rebent subministraments de barques de pescadors locals i guiant-se per compassos marins o brúixoles, algunes d'elles molt rudimentàries. Moltes altres d'aquestes embarcacions duen GPS.


Les històries que recullim a continuació són un exemple de les diferents experiències del que viuen aquests immigrants que cerquen principalment un treball i una vida millor.

No hay comentarios: